Vorbind în cadrul Forumului Internațional pentru Strategie și Securitate, organizat de Universitatea Tsinghua din Beijing, viceministrul de Externe al Chinei, Le Yucheng, a susținut că țările occidentale “înarmează” globalizarea și că NATO nu ar trebui să se extindă și mai mult către estul Europei, astfel “încolțind” o putere nucleară ca Rusia. 

De asemenea, viceministrul a criticat sancțiunile economice impuse de către statele occidentale, spunând că acestea “vor dăuna doar oamenilor obișnuiți, vor afecta sistemul economic și financiar postbelic și vor înrăutăți economia mondială”. Le a adăugat că “experiența istorică a demonstrat în repetate rânduri că sancțiunile nu pot rezolva problemele”.

Mai mult, oficialul chinez a susținut că “rădăcina” conflictului din Ucraina este “mentalitatea de Război Rece și politica de putere” și a dat vina pe NATO pentru “abaterea” de la o pretinsă “promisiune” de a nu se extinde spre est. NATO ar fi trebuit să se dizolve și să fie “consemnată în istorie” cu Pactul de la Varșovia, a mai spus Le. “NATO continuă să se consolideze și să se extindă. Ne putem imagina rezultatul, criza din Ucraina este un avertisment”.

Ulterior, și ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a făcut declarații cu privire la războiul din Ucraina, spunând că “timpul va dovedi că poziția Chinei este de partea dreaptă a istoriei”. În legătură cu acuzațiile potrivit cărora China ar sprijini Rusia, Wang a declarat că țara sa “va continua să emită judecăți independente bazate pe fondul problemei și într-o atitudine obiectivă și corectă. Nu vom accepta niciodată nicio constrângere și presiune externă și, de asemenea, ne opunem oricăror acuzații și suspiciuni fără temei împotriva Chinei”.

Surse: CNN, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday