În ultimele săptămâni, autorități locale și regionale au emis avertizări că vor introduce o serie de restricții pentru persoanele care nu se vaccinează până la începutul lunii august. De exemplu, în provincia Dignan, celor 220 de mii de locuitori li se atrage atenția că nu vor mai putea intra în școli, primi servicii medicale sau circula cu autobuzele, dacă nu se vaccinează.

China a reușit să țină sub control pandemia, astfel că o parte a populației nu a mai simțit nevoia să se vaccineze, notează CNN. Însă autoritățile vor acum să crească rata de vaccinare, pe fondul identificării unor focare de Covid în mai multe regiuni din țară. 

Experții în politici publice atrag atenția că vaccinarea înaintează greu, întrucât doritorii s-au imunizat deja, iar în zonele rurale, campania este lentă. 

Guvernele regionale încearcă astfel să impulsioneze campania chineză de vaccinare, pentru a atinge ținta propusă de guvernul central, care vrea să atingă imunitatea până în luna decembrie. Shao Yiming, epidemiolog al Centrului chinez pentru Prevenirea și Combaterea Bolilor, a explicat faptul că ”va fi nevoie de vaccinarea unui miliard de persoane (80% din populație), pentru a fi siguri că atingem imunitatea colectivă, în condițiile în care vaccinurile noastre nu oferă o eficiență de 100% în fața virusului”.

Unii experți au comentat că măsurile restrictive se traduc printr-un efort disperat al conducătorilor regionali de a atinge ținta de 80%, în timp ce alții au comparat restricțiile pentru cei nevaccinați de cele luate și de state democratice, precum Franța sau Grecia.

Dacă în 33 de regiuni, autoritățile locale informează că vor verifica la intrarea în locurile publice dacă persoanele s-au vaccinat și-i vor încuraja pe oameni să se imunizeze, în alte 19 oficialii transmit că nu le vor permite celor nevaccinați să intre în astfel de locuri: ”Din 17 iulie, în principiu, persoanelor nevaccinate nu li se va permite să intre în secțiile de internare ale spitalelor, căminele de bătrâni, școli, biblioteci etc.”, se arată într-o notă publicată de autoritățile din Sichuan (centrul țării). În Tanghe, provincia Henan (estul țării), presa locală scrie că anumite instituții publice nu-și vor mai plăti angajații nevaccinați.

Până acum, Partidul Comunist Chinez nu a lansat niciun anunț oficial că vaccinarea anti-Covid a devenit obligatorie. Potrivit unor statistici citate de presa de stat, până miercuri au fost administrate 1,4 miliarde de doze de vaccin, dar nu sunt făcute publice și date despre procentul populației imunizate.

Sursa: CNN.

Sursa foto:  | Dreamstime.com.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday