Potrivit surselor Financial Times, Pelosi și delegația ei vor vizita, pe lângă insula revendicată de China, și Indonezia, Japonia, Malaezia, și Singapore. Până acum, biroul lui Pelosi și Departamentul de Stat al SUA nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea Reuters, iar Ministerul de Externe din Taiwan a declarat că “nu a primit informații relevante” despre nicio vizită.

Călătoria liderului democrat spre Taiwan a fost amânată încă din aprilie, după ce a fost testată pozitiv de Covid. La acea vreme, China a spus că o astfel de vizită ar afecta grav relațiile sale cu SUA, iar astăzi, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a declarat că orice vizită a lui Pelosi ar “submina grav suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei”.

Dacă partea americană continuă cu încăpățânare acest demers, China va lua cu siguranță măsuri hotărâte și puternice pentru a-și apăra ferm suveranitatea națională și integritatea teritorială”, a spus Zhao. “Statele Unite trebuie să fie pe deplin răspunzătoare pentru toate consecințele cauzate de acest lucru”, a continuat purtătorul de cuvânt chinez.

Taiwanul se confruntă cu o presiune în continuă creștere din partea Chinei, care consideră insula guvernată democratic propriul său teritoriu. Taiwanul a beneficiat, totuși, de sprijinul constant al administrației Biden, care a aprobat recent un potențial pachet de asistență tehnică militară în valoare de 108 milioane de dolari pentru statul insular.

Surse: Reuters, FT

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday