Robotul cu șase roți, încapsulat într-o sondă de protecție, s-a fost ridicat de pe Pământ cu ajutorul unei rachete Long March 5, din portul spațial Wenchang de pe Insula Hainan, în această dimineață. Este programat să ajungă pe orbita planetei roșii în februarie.

Roverul Tianwen-1 urmează să aterizeze în Utopia Planitia, o câmpie mare din emisfera nordică a planetei, dar abia după două sau trei luni, timp în care va studia atmosfera.

Această strategie de așteptare a fost folosită cu succes de către americani din anii ’70, în cadrul programului Viking 2, pentru a permite inginerilor să evalueze condițiile atmosferice de pe Marte înainte de a încerca o coborâre periculoasă.

Luni, Emiratele Arabe Unite au lansat satelitul Hope către Marte. Peste o săptămână, NASA a planificat lansarea roverului din următoarea generație, Perseverance.

Surse alternative: BBC, Space.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday