China a inaugurat oficial cel mai lung pod maritim din lume, de 55 de kilometri, care leagă orașul chinez Zhuhai de Hong-Kong și Macao, transmite CNN. 

Podul, care a fost construit în nouă ani, reduce timpii de călătorie de la patru ore, la sub 40 de minute. Întregul proiect a costat aproximativ 20 de miliarde de dolari (15,3 miliarde de lire). Pe lângă faptul că a devenit cel mai lung pod maritim, acesta a devevnit și al șaselea cel mai lung pod din lume.

Președintele chinez Xi Jinping este cel care a inaugurat oficial construcția. Proiectul trebuia finalizat în anul 2016, dar au fost multe amânări din cauza dificultăților tehnice de execuție. Segmentul cel mai complicat a fost tunelul subteran lung de 6,7 km, desfășurat la o adâncime de 45 de metri între două insule artificiale și construit pentru a permite mai ușor accesul navelor care traversează zona, notează BBC. 

Podul a fost conceput pentru a rezista cutremurelor și taifunurilor. Proiectanții spun că rezistă cu ușurință la cutremure de 8 grade pe scara Richter. Pentru construcția sa, s-au folosit 400.000 de tone de oțel, suficient pentru 60 de turnuri Eiffel.

Constructorii s-au confruntat, de asemenea, cu critici publice considerabile privind standardele de siguranță. Șapte muncitori au murit în timpul construirii, iar alți 275 au fost răniți.

(Sursa foto: BBC)