Mormanul de haine se întinde pe o suprafață însemnată a deșertului și acoperă dunele de nisip în mai multe straturi. Potrivit unui reportaj AFP, articolele sunt produse în țări precum Bangladesh sau China și au avut inițial ca destinație piețele europene, nord-americane și asiatice. Cele care nu și-au găsit niciodată cumpărător au fost apoi aduse în Chile, cu scopul de a fi comercializate în toată America Latină. Dacă nici aici nu își găsește un doritor, o haină ajunge în “cimitirul” din Atacama.

Din estimările raportului, anual sunt aruncate circa 39 de mii de tone de haine. “Problema cu aceste articole este că nu sunt biodegradabile și au în ele și produse chimice, motiv pentru care nu sunt acceptate în gropile de gunoi ale orașelor”, a explicat patronul unei firme care reciclează materiale, inclusiv vestimentare, pentru fabricarea unor panouri izolatoare.

Industria modei este responsabilă, în fiecare an, pentru 8-10% din emisiile de dioxid de carbon, potrivit unei anchete a ONU, care mai arată că sectorul consumă mai multă energie decât industria aviației și a transporturilor marine la un loc.

Potrivit unui studiu britanic, producția mondială de haine s-a dublat din 2004 și până în 2019. În același timp, în medie fiecare locuitor al planetei a cumpărat cu 60% mai multe articole de îmbrăcăminte.

Sursa: Business Insider

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday