După numărarea a 99,95% dintre buletinele de vot, Gabriel Boric, 35 de ani, a obținut 55,87 dintre voturi, în timp ce contracandidatul său de extremă dreapta a primit doar 44,13% voturi. În urmă cu zece ani, el a fost unul dintre liderii protestelor studențești împotriva sistemului de învățământ superior privat. Boric va depune jurământul de învestire în martie 2022.

Platforma politică a lui Boric include propuneri reformarea sistemului public de sănătate, creșterea taxelor pentru persoanele bogate și o revizuire a sistemului de pensii.

În discursul de după anunțarea rezultatelor, Boric le-a mulțumit chilienilor care au mers la vot: ”Vreau să încep acest moment istoric mulțumind tuturor chilienilor care au mers la vot, onorându-și astfel angajamentul față de democrație. Nu contează dacă ați făcut-o pentru mine sau pentru adversarul meu, important este că ați făcut-o, ați fost prezenți, v-ați arătat angajamentul față de această țară care vă aparține fiecăruia dintre voi“.

Sursă: CNN.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday