Pe site-ul oficial, clubul londonez de fotbal anunță că au fost îndeplinite criteriile pentru o nouă conducere din care fac parte afaceriștilor americani Todd Boehly și Mark Walter (directorul firmei de soluții financiare Guggenheim Partners), miliardarul elvețian Hansjorg Wyss și firma americană de investiții Clearlake Capital. Asocierea este condusă de Boehly, care deține părți din cluburile de baschet Los Angeles Lakers și Los Angeles Sparks (din liga feminină de baschet) și din Los Angeles Dodgers (club de baseball).

Foto: Mark Walter (stânga)/Hansjorg Wyss/Todd Boehly (dreapta)

Chelsea arată că toate acțiunile vor fi cumpărate în schimbul sumei de trei miliarde de dolari, bani care vor fi alocați într-un cont bancar înghețat deschis în Marea Britanie. Întreaga sumă va fi donată cauzelor caritabile, respectând dorința lui Roman Abramovici. De asemenea, noii proprietari vor investi 2,1 miliarde de lire sterline în stadionul Stamford Bridge și în cel folosit de echipa de femei și cea de juniori, în fundația și academia cubului, precum și în echipa de femei.

Clubul precizează că tranzacția mai trebuie aprobată de organismele de reglementare, dar va fi finalizată până la finalul lunii. Oligarhul rus Roman Abramovici a anunțat că vinde Chelsea la începutul lunii martie, după invadarea Ucrainei, motivând că afacerea este ”În interesul clubului”. Ulterior, el a fost supus mai multor sancțiuni de către guvernul britanic.

Miliardarul rus a negat în permanență apropierea de Vladimir Putin și a anunțat că nu dorește nici rambursarea datoriilor de la Chelsea, în valoare de 1,8 miliarde de dolari. Abramovici a cumpărat clubul în 2003, pentru 172 de milioane de dolari. De atunci, echipa de fotbal a câștigat 18 trofee majore, inclusiv două trofee Champions League (în 2012 și 2021) și cinci titluri în Premier League (ultimul în 2017).

Surse alternative: Comunicatul clubului Chelsea, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday