Cercetătorii de la Universitatea Națională Autonomă din Mexic (UNAM) spun că au folosit nanostraturi de argint și cupru pentru crearea maștii care neutralizează SARS-CoV-2 (virusul care provoacă Covid). Pentru a testa masca, cercetătorii au luat picături care conțineau virusul de la pacienții cu Covid de la Spitalul Juarez din Mexic și le-au plasat pe pelicula de argint-cupru pusă în polipropilenă.

Cercetătorii mexicani susțin că, în cazul unei concentrații virale ridicate, virusul a dispărut în proporție mai mare de 80% în aproximativ opt ore, iar în cazul unei încărcături virale scăzute, în două ore nu a mai fost detectat ARN-ul virusului. ”La contactul cu nanostratul de argint-cupru, membrana SARS-CoV-2 se rupe și ARN-ul său este deteriorat”, explică cercetătorii mexicani. 

Ei mai spun că masca concepută de ei și pe care au denumit-o SakCu (Sak înseamnă argint în limba mayașă, iar Cu este simbolul chimic al cuprului) nu reprezintă un pericol biologic deoarece nu mai conține virus. “Chiar dacă SakCu este aruncată în mod necorespunzător, nu va fi o problemă, deoarece nu rămâne contaminată, ca multe dintre măștile chirurgicale obișnuite care sunt aruncate”, precizează UNAM.

Masca este reutilizabilă și poate fi spălată de până la 10 ori fără a-și pierde proprietățile biocide.

Surse alternative: Reuters, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday