Totodată, mai precizează aceștia, oamenii pot ajunge să dorească să se infecteze în mod deliberat, pentru a beneficia de facilitățile conferite de certificat în baza testului de anticorpi.

”O preocupare dintr-o perspectivă comportamentală este că certificarea poate favoriza un sentiment eronat de lipsă de risc, atât la cei cu, cât și la cei fără certificate, rezultând comportamente care cresc riscul de infecție sau transmitere”, susține un grup format din mai mulți psihologi și specialiști în studii comportamentale. 

Ei admit, totuși, că adoptarea certificatelor ar putea încuraja o parte a populației să se vaccineze. ”Permisiunea acordată oamenilor de se întoarce la muncă, de a se întâlni, aduce multe beneficii sociale, emoționale și economice. În funcție de modul în care se aplică, certificarea de sănătate ar putea încuraja, de asemenea, creșterea ratei de vaccinare, dar în același timp are potențialul de a face rău”, scriu John Drury, profesor de psihologie socială la Universitatea din Sussex, și colegii săi.

Certificatele Covid ar permite celor care au fost vaccinați, vindecați de virus sau care prezintă un test negativ să participe la anumite evenimente sau să meargă în vacanță în străinătate.

Cercetătorii subliniază, totodată, că ideea certificatelor care atestă starea de sănătate nu este una nouă. În secolul al XV-lea, permisele de sănătate au fost folosite pentru a permite comerțul și călătoriile în timpul ciumei din Europa, dar atunci atestau doar că purtătorul venise dintr-un oraș unde nu exista boala.

În actuala pandemie, Israelul a introdus deja o aplicație ”green pass” pentru a permite celor care sunt vaccinați să meargă la concerte și la teatru, în timp ce UE a anunțat o schemă care să permită celor care au avut Covid-19 sau au fost vaccinați să călătorească între statele membre.

Sursă alternativă: The Guardian
Foto: Dreamstime/Valerio Rosati

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday