Publicat în Nature, și realizat într-o colaborare între cercetători britanici, belgieni și chinezi, studiul s-a concentat pe comportamentul unei proteine, numite ISG15, care este una dintre primele linii de apărare ale celulei, atunci când aceasta este atacată de un patogen. De exemplu, proteina ISG15 este cea care inhibă multiplicarea virusului gripei, oprind transportul proteinelor și împiedicându-i dezvoltarea. Celulele infectate de un virus, precum gripa, virusul Zika sau coronavirusul, produc această proteină pentru a lupta împotriva lui.

ISG15 are însă mai multe forme, între care una, numită liberă, și mai multe modificate de diverse procese, cu roluri în răspunsul împotriva virușilor. Cercetătorii au descoperit că celulele infectate cu coronavirus eliberează cantități foarte mari de ISG15 în formă liberă, dar nu și în formele modificate, spre deosebire de situația infectării cu alți viruși, precum gripa sau Zika.

Aceste cantități mari de ISG15 liber duc la un răspuns inflamator foarte puternic prin supraproducția de citokine (alte celule ale sistemului imunitar). Această supraproducție de citokine (numită și furtună de citokine), afectează grav plămânii și celelalte organe ale celor infectați cu coronavirusul. Este unul dintre principalii factori care cauzează insuficiența respiratorie, cea mai importantă cauză de deces în cazul infecției cu Covid.

Este nevoie de mai multă muncă de cercetare pentru a înțelege modul cum coronavirusul inhibă producția de ISG15 modificat și a unor moduri de a contracara acest efect. O altă direcție de cercetare pentru găsirea unui tratament pentru Covid ar putea fi inhibarea producției de ISG15 liber pentru a împiedica suprarăspunsul sistemului imunitar, însă fără a reduce rolul pe care această proteină îl are în răspunsul imunitar în fața altor patogeni.

Sursă: Nature

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday