Fotografiile din satelit realizate de NASA au surprins noii ghețari plutind în jurul insulei South Georgia, populată de pinguini, în nord-estul Antarcticii. A-68a, ghețarul din care s-au desprins noile iceberguri, s-a rupt și el de banchiza Larsen C din Antarctica în iulie 2017. La acel moment, măsura șase mii de kilometri pătrați (aproape cât județul Alba).

La începutul lui aprilie 2020, părți din iceberg au început să se desprindă, iar spre sfârșitul anului, urma să se lovească de insula Georgia de Sud (teritoriu britanic). Cercetătorii se temeau că acesta va provoca alunecări de teren în zonă, tăind calea de acces către hrană a focilor, pinguinilor și a celorlalte viețuitoare.

Între timp, ghețarul și-a schimbat direcția, însă oamenii de știință britanici vor cerceta, cu ajutorul a doi roboți, impactul potențial pe care îl are ruperea icebergului asupra temperaturii, salinității și clarității apei.

Ghețarul A-68 a devenit cel mai mare din lume în 2018, când un alt ghețar (B-15, desprins de calotă artică în 2003), dublu ca mărime, s-a spart în ghețari mai mici.

Surse alternative: NASA

Foto: NASA Earth Observatory

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday