Miercuri, președintele a semnat, la cererea acestora, o decizie prin care aprobă detașarea a 103 cetățeni cehi în Ucraina, pentru a lupta alături de forțele armate ale țării”, a transmis administrația prezidențială cehă.

Legislația din Cehia le interzice cetățenilor țării să lupte pentru altă armată decât cea națională, dar decizia de astăzi a președintelui Zeman a fost susținută și de premierul Petr Fiala. Cei doi lideri au convenit anterior, în martie, să nu pedepsească cehii care intră în război alături de trupele ucrainene.

Milos Zeman, fost aliat al lui Putin, și-a schimbat poziția față de guvernul de la Moscova după ofensiva nejustificată lansată asupra Ucrainei și l-a numit recent pe liderul de la Kremlin “nebun”.

De la începutul războiului, cetățeni de diferite naționalități au ales să lupte alături de forțele ucrainene împotriva rușilor, la apelul președintelui Volodimir Zelenski. Guvernul de la Praga a oferit anterior Ucrainei un ajutor financiar de aproximativ 118 milioane de euro pentru a face față agresiunii Rusiei.

Surse alternative: Barron’s, Euronews

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday