În cadrul dezbaterilor de astăzi Curtea Constituțională a emis o decizie și privind legea de modificare a Statutului aleșilor locali. La începutul lunii august președintele Iohannis a contestat-o la CCR susținând că ,,această reglementare este lipsită de claritate, precizie și previzibilitate. Se produce golirea de conţinut a definiţiei conflictului de interese pentru aleşii locali şi instituirea unei imposibilităţi absolute de constatare a încălcării dispoziţiilor privind conflictul de interese”.

Comunicat CCR:

„B. Obiecția de neconstituționalitate a dispozițiilor Legii pentru modificarea Legii nr.393/2004 privind statutul aleșilor locali, obiecție formulată de Președintele României.

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi:

1.A admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată şi a constatat că dispoziţiile articolului unic pct.2 [cu referire la art.75 alin.1)] din Legea pentru modificarea Legii nr.393/2004 privind statutul aleşilor locali sunt neconstituţionale.

2. A respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile articolului unic pct.1 [cu referire la art.57] şi pct.2 [cu referire la art.75 alin.(2)] din Legea pentru modificarea Legii nr.393/2004 privind statutul aleşilor locali sunt constituţionale în raport cu criticile formulate.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Președintelui României, președinților celor două Camere ale Parlamentului și prim-ministrului”.

Parlamentul a adoptat pe data de 10 iulie modificarea Statutului aleșilor locali, care prevede că încălcarea legislației privind conflictul de interese va fi sancționată cu 10% din salariu pe șase luni. 

La dezbaterile din Senat, senatorul USR, Florina Presadă, citată de Ziare.com a afirmat în plen că proiectul de lege slăbește criteriile de integritate ale aleșilor locali: ,,Și de data aceasta avem de a face cu o nouă propunere legislativă care slăbește criteriile de integritate. Această propunere vine și spune că practic faptele aleșilor locali săvârșite în stadiul de incompatibilitate sau conflict de interese contituie abaterea administrativă și se sancționează ca atare”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday