Noua strategie de securitate națională a Administrației Biden (NSS), pe lângă China, vorbește și despre Rusia ca fiind amenințarea cea mai imediată și periculoasă, pe fondul poziției sale nucleare în contextul războiului din Ucraina. Casa Albă avertizează că amenințarea ar putea crește pe măsură ce forțele ruse continuă să sufere înfrângeri pe câmpul de luptă. 

“Armata convențională a Rusiei va fi slăbită, ceea ce probabil va spori dependența Moscovei de armele nucleare în planificarea sa militară”, se arată în planul strategiei naționale a SUA. Publicarea documentului fusese programată pentru primăvara acestui an, dar a fost amânată din cauza invadării Ucrainei. 

Vladimir Putin a amenințat recent că va folosi “toate mijloacele” pentru a apăra teritoriul Rusiei, în care a inclus Crimeea, anexată în 2014, și cele patru regiuni ucrainene pe care le-a revendicat în urmă cu două săptămâni.

În strategia sa, Administrația Biden promite că sprijinul SUA pentru Ucraina nu va fi afectat de astfel de amenințări: “Statele Unite nu vor permite Rusiei sau vreunei puteri să-și atingă obiectivele prin utilizarea sau amenințarea cu utilizarea armelor nucleare. Rusia reprezintă o amenințare imediată pentru sistemul internațional liber și deschis, încălcând cu nesăbuință legile de bază ale ordinii internaționale de astăzi, așa cum a demonstrat prin războiul său brutal de agresiune împotriva Ucrainei”.

China, pe de cealaltă parte, este descrisă ca fiind “singura țară care are atât intenția de a remodela ordinea internațională, cât și, din ce în ce mai mult, puterea economică, diplomatică, militară și tehnologică pentru a promova acest obiectiv”, adică, mai concret, cea mai importantă provocare geopolitică a Americii”

China are aproximativ 350 de focoase nucleare, conform unei evaluări a Federației Oamenilor de Știință Americani, comparativ cu 5.977 deținute de Rusia, și 5.428 din inventarul SUA. Cu toate acestea, Pentagonul crede că Beijingul își va dezvolta capacitatea nucleară la peste 1.000 de arme până în 2030.

Sursă alternativă: The Guardian 

Foto: Dreamstime /  Sergey Tolmachyov

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday