Rusia este pregătită pentru un potențial atac asupra Ucrainei care ar putea avea loc în orice moment, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, care a precizat că SUA analizează toate opțiunile pentru eventualitatea unei ofensive rusești.

Potrivit CNN, ședințele Administrației Biden cu privire la situația din Ucraina “sunt caracterizate de un sentiment general de pesimism”, după discuțiile diplomatice de săptămâna trecută cu oficialii ruși, încheiate fără niciun rezultat. Între timp, Rusia a continuat să-și afișeze nivelul de forță.

Pe lângă opțiunile analizate pentru a sprijini armata și guvernul ucrainean să evite o invazie, SUA evaluează opțiuni pentru consolidarea capacității forțelor ucrainene de a rezista unei potențiale ocupații ruse, prin furnizarea armatei ucrainene cu muniție suplimentară, mortiere, rachete antitanc Javelin și sisteme de rachete antiaeriene, care ar proveni probabil de la aliații NATO, a declarat un înalt oficial american pentru CNN.

Noile informații vin înaintea unei întâlniri dintre secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, care urmează să se desfășoare vineri, la Geneva. Un înalt oficial al Departamentului de Stat a spus că întâlnirea programată “sugerează că poate diplomația nu a murit”.

Președintele Joe Biden a spus clar că nu este de acord cu trimiterea trupelor americane în Ucraina pentru a lupta cu Rusia. Dar forțele de operațiuni speciale deja oferă instruire forțelor ucrainene, iar un oficial înalt al administrației a spus că “este posibil ca alte agenții să ofere un anumit sprijin, probabil CIA”. Directorul CIA, Bill Burns, a călătorit săptămâna trecută la Kiev pentru a se întâlni cu președintele Volodymyr Zelensky și a discutat despre riscurile pentru Ucraina, relatează CNN.

SUA au continuat să susțină public că diplomația este “esențială” și că speră că discuțiile vor continua. Dar nu este clar care ar fi următorii pași diplomatici. Potrivit NY Times, Rusia și-a retras parțial personalul din reprezentanțele diplomatice de la Kiev și Liov, dar Ministerul de Externe al Rusiei a negat marți că ar fi început evacuarea personalului diplomatic, declarând că “Ambasada Rusiei la Kiev funcționează într-un mod standard”.

Între timp, oficialii Pentagonului au elaborat opțiuni pentru modul în care SUA ar putea contribui la susținerea unei rezistențe militare a Ucrainei astfel încât, în cazul unei invazii, Rusia să sufere cele mai mari costuri posibile. CIA derulează un program de instruire în colectarea informațiilor pentru forțele speciale ucrainene. Un purtător de cuvânt al Agenției a negat că prin acesta ar fi pregătită și o rezistență paramilitară sub ocupație, dar foști oficiali ai serviciilor de informații americane susțin că programul include și acest tip de antrenament.

Oficialii americani încă nu știu care sunt intențiile lui Putin. Unii oficiali spun că există dovezi că Rusia va încerca să intre în capitala Ucrainei, Kiev, și să înlocuiască guvernul. Desfășurarea de forțe în Belarus, luni, sugerează acest lucru, deoarece capitala Ucrainei este la 250 de kilometri de granița cu Belarus. 

Alții cred că Rusia vrea să lanseze o operațiune mai restrânsă în sud-estul Ucrainei, menită să asigure un pod terestru între Donbas și Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014, dar căreia ucrainenii i-au tăiat resursele de apă. Rusia a desfășurat numeroase unități de aviație aproape de graniță, ceea ce a alimentat temeri cu privire la o invazie pe scară largă, care ar avea nevoie de suport aerian. 

Sursă: CNN

Foto: thanakorn hormniam | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday