Carmen Dan a susținut o conferință de presă în care a vorbit despre violențele de la protestul din 10 august. Ministrul de Interne a precizat că a primit „raportul cu evenimentele din 10 august, dar că acest raport nu are rolul de a stabili vinovății”. De asemenea, Dan a mai spus: „S-a vorbit de o eventuală convocare a mea în comisia din Parlament, dar nu am primit nicio invitație în acest sens. Sunt oricând gata să prezint toate datele comisiei”.

Principalele declarații:

„Azi mi-a fost prezentat raportul cu evenimentele din 10 august. Acest raport nu are rolul de a stabili vinovății. Prezint scuzele mele tuturor celor care au avut de suferit în urma intervenției jandarmilor. Pentru opinia publică, avem datoria să contribuim la aflarea adevărului. Nu am nicio ezitare să prezint acest raport în Parlament, Guvernului sau CSAT. Pentru că s-a vorbit de o eventuală convocare a mea în comisia din Parlament, nu am primit nicio invitație în acest sens, dar sunt oricând gata să prezint toate datele comisiei. Până la această dată au fost deschis 21 dosare penale, 3 cu autor necunoscut. Sunt cercetate 20 de persoane. 3 arestate, două sub control judiciar. S-au dat 64 de amenzi.

Am lucrat pentru identificare celor violenți, dar parchetele civile au avut doar luni și marți la dispoziție pentru a face verificări. Este un efort dificil să vizualizezi atâtea imagini. Vorbim de 2 TB de filmări care trebuie vizualizate. A început o verificare internă a jandarmilor. Am identificat până acum 5 situații de abuzuri împotriva persoanelor care nu au fost violente. Chiar dacă inițial s-a dorit ca adunarea de pe 10 august să fie legală, protestul nu a fost asumat de nicio platformă civică care a promovat acest eveniment. Nu a existat un organizator care să-și asume responsabilitatea legală.

Raportul are 90 de file. Unele informații vizează date pe care MAI le-a solicitat altor instituții, din această cauză unele aspecte ale raportului nu le pot dezvălui. MAI a cerut oficial serviciilor de informații date despre riscurile protestului. Fluxul informațional a vizat aspecte generale, fără noutăți, fără a surprinde aspecte grave.

Am cerut acelorași instituții date, informații despre persoanele care au generat acte de violență. Precizez că informațiile primite înainte de 10 august nu au indicat o eventuală criză de ordine publică ce ar putea amenința stabilitatea publică, politică, socială.

Existau două grupuri de protestatari, unul în Piața Victoriei, unul în Piața Universității. Nu au existat intenții din partea jandarmilor de a provoca mulțimile. La ora 16 s-a prezentat prefectul în piață. Grupările se îndreptau spre intrarea în curtea Palatului Victoria, printre mașini, dinspre strada Paris. În fața Guvernului se permite o presiune constantă, pentru a bloca regruparea jandarmilor. Jandarmeria a folosit gaze iritante abia acum.

Ora 16:53, primul jandarm rănit. Jandarmii au optat pentru acțiune defensivă, descurajantă, ce a repliat grupul de protestatari. Conform art. 17 din legea 60/1991, dacă adunările publice își pierd caracterul pașnic, autoritățile pot interveni pentru a restabili ordinea publică.

Ora 18:00. Comandantul acțiunii convoacă o ședință cu șefii de dispozitiv. La ședință a participat și un procuror militar.

Ora 18:48. Apariția în piață a galeriilor de fotbal. Venirea acestora nu s-a făcut în grup organizat, împiedicând Jandarmeria să le blocheze accesul în piață.

Acțiunile s-au manifestat individual sau gradual, cu mobilitate crescută, atât în zona de contact, cât și a participanților. Agresorii au folosit primele rânduri de protestatari ca un scut uman. Cei pașnici nu s-au putut disocia de acțiunile agresive. Cei pașnici au suportat consecințele acțiunilor de respingere a celor violenți prin gaze lacrimogene.

Ora 20:00. Comandantul prezintă necesitatea unei intervenții pentru restabilirea ordinii publice. Prefectul este de acord. Este semnalată prezența unui grup de suporteri violenți pe Iancu de Hunedoara. Au fost persoane care nu s-au delimitat de cei agresivi.

Orele 21:00-22:00. Au fost efectuate în mod repetat avertizări și somații cu dispozitive de intervenție sonoră. A fost apoi o ultimă somație pentru ca protestatarii să părăsească piața.

Ora 22:53, dispeceratul 112 semnalează că pe Calea Buzești sunt persoane violente. Jandarmeria cere intervenția Poliției.

Ora 23:01. Echipajele spun că nu există violențe sau vandalism în zonă, astfel că se retrag. Echipajele sunt blocate de oameni. Alte 3 echipaje ale Poliției sunt blocate după aceasta. Jandarmii sunt trimiși către polițiștii blocați. În acest moment, cei doi jandarmi sunt izolați, unuia dintre ei fiindu-i sustras pistolul. Comandantul ordonă restabilirea ordinii publice.

O armă de foc fusese sustrasă, era în posesia unui agresor. Persoane pașnice, dar care n-au părăsit zona, au avut de suferit.

Ora 1:00, ordinea publică a fost restabilită.

Dacă Jandarmeria are o lege care permite folosirea echipamentului din dotare, nu există o lege care dă protestatarilor să folosească obiecte contondente. 70 de persoane au fost transportate la spital, dintre care 14 jandarmi. 3 jandarmi au fost internați în spital.

Cei care acuză desfășurarea evenimentelor, trebuie să accepte că acțiunile violente ale unor manifestanți au determinat intervenția în forță a jandarmilor. Vă asigur că MAI tratează echidistant și fără discriminare situația. Ne-am confruntat și cu falsuri, minciuni, în mass-media și online. Separăm adevărul de manipulare:

 – Jandarmeria trimsă la frontieră să oprească oamenii din diasporă. A circulat o fotografie de pe o autostradă din China, care inducea ideea că e aglomerație foarte mare la Vama Borș. În realitate, situația a fost normală.

– Au fost oameni în cărucior cu rotile atacați de jandarmi. Femeia în scaun nu a fost atacată de jandarmi, imaginile arată că ea s-a aruncat din cărucior.

– Informația că Poliția și Jandarmeria opresc mașinile și trenurile pentru a împiedica Diaspora să ajungă la protest, falsă.

– Cei doi jandarmi agresați au fost lăsați intenționat în urmă. Fals grosolan. Tânăra a căzut fiind apoi lovită. Un coleg a venit s-o ajute, dar au fost loviți, au  intervenit mulți protestatari să îi ajute.  De asemena, informația că tânăra nu a fost spitalizată este falsă.

– Acuzații că jandarmii au exagerat asupra diagnosticului. Se vede diagnosticul clar inițial, dar el nu a fost confirmat de tomografie. Le mulțumesc din suflet doctorilor care au îngrijit-o.

– Au fost folosite gaze interzise. O minciună demontată inclusiv de declarația Parchetului.

– Au fost aduși din 14 județe jandarmi pentru intervenție. De fapt, au fost aduși jandarmi doar din 4 județe.”

Declarația din această seară nu a fost prima din partea ministrului de Interne privind protestele.

Carmen Dan declara după intervenția violentă a Jandarmeriei: “Ce s-a petrecut este foarte grav, dar nimeni nu poate acuza Jandarmeria că a încălcat legea. Huliganii agresivi s-au folosit de persoane pașnice ca scut în fața Jandarmeriei. Nu am ce să-mi reproșez. Am făcut ce trebuia să facă un ministru responsabil”.

Parchetul Militar a anunțat astăzi că a înregistrat 291 de plângeri de la cei afectați de violențele jandarmilor, conform Agerpres. Procurorii militari au audiat până în prezent 127 de persoane.

Pe 10 august, peste 120 de mii de persoane au protestat în toată țara. La București, manifestațiile au fost marcate de violențe extreme și bătăi de stradă. Jandarmeria a intervenit atunci în forță, folosind inclusiv gaze lacrimogene.

Pe 17 august, la o săptămână de la protestul Diasporei, trei sute de persoane au participat la “un miting în tăcere”, în semn de solidaritate cu cei care au fost răniți pe 10 august.

Parchetul General anunța pe 16 august că “Procurorii militari au ridicat documentele privind substanțele chimice deținute și folosite cu ocazia intervenției jandarmeriei din 10 august. Desfășurăm activități investigative de anvergură pentru identificarea persoanelor implicate în comiterea violențelor, inclusiv din rândul forțelor de ordine”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday