Ministrul Afacerilor Interne a susținut o conferință de presă în care a vorbit despre organizarea alegerilor din 26 mai, dar și despre incidentele din cimitirul eroilor din Valea Uzului, din data de 6 iunie. Carmen Dan a amintit faptul că președintele Iohannis i-a cerut demisia, susținând că MAI s-a ocupat exclusiv de organizarea alegerilor din țară, nu și de cele din străinătate.

,,Am transmis din acea dimineață o corespondență către STS și am și vorbit cu directorul general când aveam sute de semnalări în sistem privind voturi multiple dar care nu se confirmau în realitate. Până la finalul zilei am înregistrat peste nouă mii de sesizări. Așadar, fie din deficiențele în modul de gestionare a tabletelor, fie din nepriceprea operatorilor, Poliția a avut de verificat. În final am constatat că tot noi suntem pe lista vinovaților. Aici nu mă refer la Carmen Dan ci la structuri componente implicate în organizarea alegerilor. Eu ca ministru sunt obligată să iau atitudine. Pentru orice alte nelămuriri informarea privind alegerile va fi pe site începând de astăzi”.

Declarațiile complete ale ministrului Carmen Dan:

„Mi-am dorit ca lumea să cunoască faptul că MAI are un mecanism de luare a deciziilor. În ultimele zile au fost situații care au născut reacții în opinia publică. În lipsa ministrului, instituția nu are voci care să răspundă. Cum eu am fost prezentă la ultimul consiliu al justiției al președenției noastre la Comisia Europeană, subiectele au rămas fără răspuns. Am încercat să lămuresc cum este cu responsabilitatea sau lipsa ei pentru că implicit am vrut să și răspund. Vreau să fac câteva precizări punctuale pentru că eu am considerat că adevărul spus la timpul potrivit este singurul care poate învinge.

A existat o amplă discuție privind organizarea alegerilor europarlamentare. Vă amintiți cererea domnului președinte: să fim demiși eu și domnul Meleșcanu. Am subliniat atunci că MAI s-a ocupat de alegerile din țară și că nu au existat situații care să afecteze rezultatul acestui vot. Am decis ca informarea MAI privind alegerile din țară să fie făcută publică astăzi pe site. Informarea a fost făcută din 30 mai și transmisă la Guvern. Este în obișnuința noastră să facem acest lucru.

Un al doilea subiect fierbinte e legat de situația din Valea Uzului.Nu am fost în țară nici miercuri, nici joi, nici vineri, și am cerut o informare completă. Am citit informarea și aprecierea mea este că Poliția și Jandarmeria și-au atins cele trei obiective principale: s-a evitat producerea de violențe chiar dacă a existat o evidentă mobilizare a radicalilor sau ultrașilor. Deși au fost momente tensionate nimeni nu a fost rănit sau  lovit, nu s-a impus intervenția în forță. Nu s-au profanat morminte, singurul aspect rămas a fost cum s-a ajuns ca porțile să fie rupte. E un dosar penal și sunt investigate.

Am avut o discuție despre prezența domnului colonel Sebastian Cucoș. Misiunea în sine nu a fost deloc una simplă. Indiferent cât le place sau nu unora sau altora, aici nu vorbim de persoane ci de o instituție. Oamenii aflați la comandă trebuie să-și exercite prerogativele. Din modul cum a evoluat acest subiect chiar de dinainte de alegeri pare tot mai evi dent că anumite grupuri, profitând, au alimentat o stare de tensiune. Este o apreciere pe care o am cunoscând bine subiectul. A existat o bună comunicare între MAI și alte instituții. Dau și câteva clarificări privind apartenența administrativă.

Limita, inclusiv apartenența cimitirului din Valea Uzului, al unuia sau celuilalt județ a făcut obiectul mai multor neînțelegeri. Ultima ședință de conciliere a avut loc în 2012. Nu s-a reușit un consens, situația urma să fie soluționată de instanță. Pe acest fond, în contextul Centenarului au hotărât reabilitarea cimitirului, proiect în valoare de 65 de mii de lei, bani de la ministerul Culturii.

Indiferent de neînțelegeri, e cel puțin un aspect greu de contestat: din documentele MApN rezultă că cimitirul a fost fondat de societatea ”Cultul Eroilor”. Există inclusiv un extras. Pe data de 10 mai anul curent am avut o întâlnire cu prefectul, subprefectul și primarul din Dărmănești. Am convenit demararea procedurilor de clarificare. Din datele pe care le dețin urmează o nouă ședință comună. În cazul în care nu se ajunge la înțelegere pe cale amiabilă, instanța va hotărî. Atât timp cât ambele județe vor avea puncte de vedere diferite, tensiuni de acest fel pot fi generate oricând. De aceea e binevenită decizia ca MApN să preia administrarea acestui cimitir.

Am lăsat la sfârșit un subiect cu puternică încărcătură emoțională, uciderea polițistului din Timiș. Oare trebuie să îmi dau demisia pentru că am adus cel mai mare buget MAI din ultimii 10 ani? Sau poate pentru că în mandatul meu s-au achiziționat cele mai multe autospeciale?”

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday