Update 7:15: Cel puțin 304 de persoane au murit și sute au fost rănite, după cutremurul major care a lovit statul Haiti sâmbătă dimineața, în jurul orei locale 8:30, potrivit autorităților. Aproape o mie de case, șapte biserici, două hoteluri și trei școli au fost reduse la moloz. Alte câteva sute de locuințe, o închisoare, trei spitale și șapte școli au fost avariate, dar nu au existat pagube majore la port, aeroport sau asupra infrastructurii de telecomunicații.

Update 22:50: Potrivit autorităților, numărul celor decedați a urcat la 227. Purtătorul de cuvânt al Crucii Roșii americane, Katie Wilkes, a declarat că sunt înregistrate daune semnificative la locuințe, drumuri și infrastructură.

Meteorologii au anunțat că furtuna tropicală Grace va lovi regiunea la începutul săptămânii viitoare. Sunt așteptate inundații devastatoare.

Update 20:30: Cel puțin 29 de persoane au murit în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,2 care a fost resimțit în Haiti sâmbătă dimineață, potrivit Serviciului de Protecție Civilă al țării. Autoritățile se așteaptă ca numărul victimelor să crească. De asemenea, s-au prăbușit numeroase clădiri iar pagubele materiale sunt mari.

ShakeMap Geological Survey SUA raportează că numeroase replici afectează în continuare regiunea, cea mai mare având o magnitudine de 5,2.

Primul ministru haitian Ariel Henry a decretat stare de urgență pentru o lună.


Știrea inițială: Cutremurul s-a produs la aproximativ 12 kilometri nord-est de capitala Saint-Louis-du-Sud, la 10 kilometri adâncime, potrivit US Geological Survey (USGS).

CNN relatează că s-au înregistrat decese și daune în Haiti. Potrivit Reuters, seismul a fost resimțit în Cuba și Jamaica.

Sistemul de avertizare din SUA a emis ulterior alertă de tsunami.

În urma unui cutremur cu magnitudinea de 7 produs în Haiti pe 12 ianuarie 2010 au murit sute de mii de persoane.

Surse alternative: CNN, Reuters.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday