Ministerul Apărării Naționale anunță că, în perioada 8-10 iunie, au avut loc trageri cu sistemul HIMARS la Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană “General Ion Bungescu”, din Capu Midia, județul Constanța. Sistemul a intrat în dotarea Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice “Alexandru Ioan Cuza” în 2021.

Potrivit comunicatului MApN, “tragerile au avut loc în marja exercițiilor “Unirea 22” și “Viforul 22”, desfășurate de structuri din cadrul Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice “Alexandru Ioan Cuza” în baza unui scenariu fictiv, care au avut ca scop exersarea tehnicilor, tacticilor și procedurilor pentru asigurarea sprijinului prin foc al unei grupări de forțe care desfășoară operația de apărare a litoralului”.

Echipamentul militar HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) a fost cumpărat din SUA în 2018, pentru suma de 1,5 miliarde de dolari, și a intrat în dotarea Armatei anul trecut, România devenind astfel primul stat NATO în afara Statelor Unite care a intrat în posesia unui astfel de sistem. Contractul a prevăzut achiziționarea a trei sisteme cu câte 18 instalații de lansare fiecare, incluzând muniția, elemente de comandă control, senzori, suport logistic, mentenanța, echipamente criptografice și cu regim special, precum și a serviciului de instruire a personalului la toate nivelurile necesare.

Pentru România, realizarea capabilităţii de sprijin de foc indirect constituie interes esenţial de securitate şi contribuie în mod semnificativ atât la consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, cât şi la îndeplinirea angajamentelor asumate de țara noastră în cadrul NATO“, a mai transmis MApN.

Recent, și președintele Joe Biden a anunțat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 700 de milioane de dolari, care include sisteme Himars, însă cu rază scurtă de acțiune.

Foto: MApN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday