Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, a declarat că “președintelui Frank-Walter Steinmeier i-ar fi plăcut să viziteze Ucraina și să fie primit de președintele Volodimir Zelenski. Ar fi fost bine să fie primit. Nu vreau să comentez. Este puțin iritant, ca să mă exprim politicos”.

A declarat că el însuși nu plănuiește să viziteze curând Kievul, în ciuda faptului că ține legătura cu liderul ucrainean mai des decât alți șefi de stat, subliniază Reuters. Declarația a fost făcută și în condițiile în care aseară, Ambasadorul Ucrainei în Germania l-a invitat pe Olaf Scholz la Kiev.

Ieri, Frank-Walter Steinmeier a afirmat că avea în plan să ajungă în Ucraina, alături de omologii din Polonia și Țările Baltice, însă prezența sa a fost refuzată. În context, Steinmeier a recunoscut săptămâna trecută că a greșit când a pledat cauza apropierii Occidentului de Rusia și a construirii Nord Stream 2. Totuși, astăzi un consilier al lui Volodimir Zelenski a declarat că Administrația Prezidențială nu a refuzat vizita lui Steinmeier.

Nu este clar cum va fi afectată colaborarea dintre cele două țări, având în vedere contextul tensionat. Între toate formele de ajutor trimise de autoritățile de la Berlin către Kiev, se numără o mie de rachete anti-tanc, 500 de sisteme antiaeriene Stinger, 1.500 de rachete antiaeriene, potrivit unui inventar întocmit de Politico. De asemenea, nemții și-au dat acordul pentru livrarea a 56 de tancuri din perioada Războiului Rece, aflate în prezent în posesia Cehiei.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday