Vorbind în cadrul unei conferințe de presă la Madrid, unde se află cu ocazia summit-ului NATO, Olaf Scholz a precizat că ține de Uniunea Europeană să stabilească cadrul și regulile necesare pentru transportul de mărfuri între Rusia și regiunea sa de la Marea Baltică: “Aceste reguli trebuie întotdeauna stabilite în lumina faptului că avem de-a face cu traficul de mărfuri dintre două părți ale Rusiei”.

Cancelarul a sugerat că sancțiunile europene nu ar trebui să se aplice în acest caz, deoarece bunurile pe care Rusia le trimite în Kaliningrad nu intră și rămân în UE sub formă de importuri, ci doar tranzitează Lituania.

Olaf Scholz a transmis totodată că “ambele părți implicate lucrează acum pentru a detensiona situația”. Oficialii europeni discută cu Lituania pentru a nu mai sancționa mărfurile către Kaliningrad, notează Politico.

Moscova a amenințat Lituania pentru decizia de a interzice tranzitul bunurilor către Kaliningrad. Kremlinul a precizat că răspunsul la acest tip de demers din partea Lituaniei “nu va fi unul diplomatic, ci practic”. 

Sursa: Politico

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday