Un așa-numit “spațiu pregătitor” ar permite țărilor precum Ucraina sau Republica Moldova să atingă pas cu pas standardele Uniunii Europene și ar face consolidarea cooperării cu UE mai ușoară, conceptul fiind similar cu cel al Spațiului Economic European (SEE) sau al Acordului European de Liber Schimb (EFTA), a spus cancelarul Austriei, Karl Nehammer.

Suntem uniți de același obiectiv, cu toții ne dorim o Ucraina puternică, independentă și de succes din punct de vedere economic”, a transmis Nehammer într-un comunicat.

În prezent, Ucraina luptă pentru supraviețuirea ei politică și teritorială. Toate eforturile noastre vizează în primul rând încheierea războiului de agresiune rusesc. Într-o astfel de fază, o aderare rapidă și completă la Uniune nu poate fi oricum o problemă presantă“. Mai mult, cancelarul consideră că o astfel de aderare la UE nici măcar “nu este realistă”.

Deși Austria a urmat o cale similară timp de decenii prin acordurile europene de liber schimb înainte de a adera la UE în 1995, Ucraina s-a săturat de “soluțiile speciale” și de modelele separate pentru integrarea sa în UE și dorește aderarea cu drepturi depline, a declarat luna trecută ministrul de Externe Dmytro Kuleba.

Nehammer a mai spus că sprijină ideea președintelui francez Emmanuel Macron de a înființa un nou tip de comunitate politică europeană de țări care aspiră să se alăture blocului sau doresc legături mai strânse și aderarea la valorile UE. Kievul și-a exprimat îngrijorarea că o astfel de comunitate ar putea fi folosită ca alternativă la calitatea de membru al blocului.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday