Autoritățile spun că există ”o incertitudine substanțială cu privire la beneficiile vaccinului” date fiind riscurile de apariție a cheagurilor de sânge. Suspendarea a fost recomandată de Comitetul Consultativ Național pentru Imunizare din motive de siguranță, după ce ”noile date au arătat că riscul de formare a cheagurilor de sânge este mai mare, de 1 la 100.000, față de 1 la 1.000.000 cât se credea anterior”, potrivit dr. Shelley Deeks, vicepreședinte al Comitetului. Ea a precizat că majoritatea pacienților din Europa care au dezvoltat cheaguri de sânge după vaccinarea cu AstraZeneca erau femei cu vârsta sub 55 de ani, iar rata mortalității în rândul celor care dezvoltă cheaguri este de aproape 40%.

Dr. Joss Reimer, membru al grupului de lucru pentru implementarea vaccinului, spune că acest tip de reacție adversă rară se produce de obicei între patru și 20 de zile după administrarea vaccinului, iar simptomele pot reflecta un accident vascular cerebral sau un atac de cord.

”Deși încă credem că beneficiile pentru toate vârstele depășesc riscurile, nu mă simt confortabil cu probabilități, vreau să apară mai multe date din Europa”, a spus Reimer.

Ministerul Sănătății a precizat că în Canada nu au fost raportate cazuri de tromboze. Vaccinul AstraZeneca a fost administrat doar persoanelor în vârstă de peste 60 de ani, în Ontario, cea mai populată provincie a țării. Săptămâna trecută, autoritățile au trecut pe prospectul vaccinului avertizarea asupra riscului rar de formare a cheagurilor de sânge. ”Nu avem nicio îngrijorare legată de persoanele care au primit până acum vaccinul”, a spus dr. David Williams, directorul medical în Ontario.

Mai multe țări europene care au suspendat utilizarea vaccinului din cauza îngrijorărilor că ar putea provoca cheaguri de sânge au reluat administrarea acestuia după ce autoritatea de reglementare a medicamentelor din UE (EMA) a declarat că vaccinul este sigur.

Sursă alternativă: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday