Demisia a venit la doar câteva ore după ce înalții oficiali au primit rezultatele unei anchete independente privind rapoartele care arătau abuz verbal și alte fapte de agresiune comise de către Julie Payette. “Am ajuns la concluzia că ar trebui numit un nou guvernator general. Canadienii merită stabilitate în aceste vremuri incerte”, a declarat Payette, adăugând că îi pare rău pentru tensiunile care au apărut cu personalul.

Demisia nu are implicații imediate pentru guvernul liberal. Guvernatorul general are în mare parte responsabilități ceremoniale, cum ar fi jurământul guvernelor și semnarea formală a legislației. În rare ocazii i se poate cere să soluționeze anumite întrebări constituționale.

Richard Wagner, judecătorul șef al Curții Supreme, îi va prelua temporar atribuțiile până la o nouă numire. Payette, în vârstă de 57 de ani, a preluat funcția în octombrie 2017 pentru un mandat de cinci ani, la recomandarea lui Trudeau. Ea a fost prima canadiană care a ajuns pe Stația Spațială Internațională.

Într-o scurtă declarație, premierul Justin Trudeau a vorbit despre faptul că orice probleme la locul de muncă pot fi abordate și trebuie scoase la suprafață și a evitat să-i mulțumească lui Payette pentru munca sa.

Reuters amintește că potențialii candidați la acest post ar trebui să fie examinați de un comitet special, un pas pe care Trudeau a ales să îl ignore la numirea lui Julie Payette. “Eșecul colosal al mandatului doamnei Payette cade direct pe umerii săi”, a declarat Don Davies, un parlamentar din opoziție.

Sursă alternativă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday