Oamenii de știință urmăresc cu atenție fenomenele și evenimentele provocate de valul de căldură ce a lovit nord-vestul SUA și regiunea Columbia Britanică din Canada. Deși legarea unui singur eveniment climatic de un fenomen amplu, așa cum este schimbarea climei, este destul de complicată, ceea ce s-a întâmplat în Lytton oferă totuși o perspectivă dramatică a unei succesiuni de efecte cauzate de creșterea bruscă a temperaturii.

Aflat în Columbia Britanică, la 260 de kilometri nord-est de Vancouver, și cu o populație de aproape două mii de locuitori, Lytton înregistrase trei zile consecutive de temperaturi record național pentru Canada, cu peste 49 de grade Celsius, marți, față de un record național de 43 de grade ce data din 1937.

De miercuri și până joi, 62 de incendii de vegetație au izbucnit în jurul orășelului Lytton, iar acestea s-au extins la gospodăriile rurale în care trăiau cea mai mare parte a locuitorilor, aproape jumătate dintre ei fiind indieni (First Nation). În 24 de ore peste 90% din așezarea canadiană a ars, inclusiv centrul orașului.

Primarul din Lytton a declarat presei locale că a văzut fum alb la marginea sudică a orașului, dar în decurs de 15 – 20 de minute flăcările au pus stăpânire pe întregul oraș. Autoritățile au emis un ordin rapid de evacuare și aproximativ o mie de persoane și-au părăsit locuințele, dar încă sunt zeci de localnici dispăruți.

În ultimele cinci zile, în regiunea Columbia Britanică au fost înregistrat 486 de decese, din diferite motive, față de o medie de 165 de decese, într-o perioadă normală.

Astfel de incendii au izbucnit și în alte părți din Columbia Britanică, unele provocate de fulgere. Temperaturile mari combinate cu vânturile puternice au favorizat astfel de evenimente, semnalate de asemenea și în statele din nord-vestul SUA.

Sursă alternativă: BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday