Aproape 150.000 de copii indigeni au fost trimiși la internatele finanțate de guvern și conduse de biserici, care au fost înființate în secolul al XIX-lea și care au funcționat până la sfârșitul anilor ’90. Mulți copii au fost separați cu forța de familiile lor pentru a fi plasați în astfel de școli.

Comisia pentru Adevăr și Reconciliere din Canada a declarat într-un raport din 2015 că mulți dintre elevi au fost supuși abuzurilor fizice și sexuale, nefiindu-le permis să vorbească în limba lor sau să practice tradițiile. Potrivit raportului, școlile au comis ”genocid cultural” prin neglijarea copiilor. Comisia a identificat mai mult de 3.000 de elevi care au murit în școli, o rată care a fost mult mai mare față de cea pentru copiii non-indigeni. Oficialii spun că numărul total de copii care au murit sau au dispărut în aceste școli s-ar putea să nu fie niciodată cunoscut.

Școala rezidențială indigenă medievală a fost fondată în anii 1890 de misionari catolici. Guvernul federal a început să finanțeze școala în 1901 și a preluat administrația în 1969, înainte de a o preda Organizației ”The Cowessess First Nation” în 1987. Organizația a primit o subvenție federală pentru a aduce o echipă care să se ocupe de detectarea subterană. Planificarea proiectului a început în urmă cu doi ani, dar a fost amânată până acum câteva săptămâni din cauza pandemie. ”Durerea este reală, durerea este acolo și durerea nu a dispărut. Pe măsură ce ne vindecăm, fiecare cetățean Cowessess are un membru al familiei în acel mormânt. Durerea continuă mai ales știind că sunt multe morminte nemarcate”, a declarat directorul organizației.

Washington Post scrie că aceștia au murit cel mai des din cauza bolilor care se răspândesc rapid în condiții de viață insalubre, dar și în accidente și în incendii. Pentru a economisi bani, autoritățile îngropau adesea cadavrele în curțile școlilor sau în apropierea lor.

Constatările au reaprins apelurile pentru a-i trage la răspundere pe vinovați, în special entitățile catolice care conduceau majoritatea școlilor. De asemenea, se cere distrugerea monumentelor dedicate liderilor canadieni care au înființat sistemul de școli rezidențiale. Vaticanul a fost supus presiunilor supraviețuitorilor școlilor rezidențiale, dar și celor venite de la Justin Trudeau. Premierul Canadei a făcut un apel personal către Papa Francisc în 2017 pentru a-și cere scuze în numele Bisericii. Suveranul Pontif nu a reacționat. În schimb, liderii Bisericilor Unite și Anglicane din Canada, și-au cerut scuze.

Sursă: The Washington Post

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday