Încă din toamna anului trecut, guvernul de la Sofia a plafonat prețurile la energie pentru populație și a început să ofere compensații pentru companii, în condițiile în care tarifele au crescut galopant. Aceste majorări s-au extins rapid asupra altor produse, cum ar fi alimentele, iar inflația a urcat în martie la 12,4% – cel mai ridicat nivel de după criza financiară din 2008.

Acest context, completat și de sistarea gazelor furnizate de Gazprom, a determinat cabinetul lui Kiril Petkov să pregătească un set de măsuri pentru a reduce presiunile inflaționiste. ”Una dintre măsuri va fi să solicităm UE o derogare pentru o scutire de accize”, a anunțat executivul într-un comunicat de presă.

Bulgaria depindea în proporție de 90% de importurile de gaze din Rusia până pe 27 aprilie, când Gazprom a oprit livrările pentru că autoritățile bulgare nu au acceptat plata în ruble, amintește Reuters. Guvernul a stabilit o rută alternativă de aprovizionare, prin Grecia, însă companiile distribuitoare se tem acum că aceste fluxuri ar putea aduce scumpiri de 20-30%.

În schimb, mediul de afaceri le-a cerut guvernanților să renegocieze cu Gazprom și să extindă compensarea facturilor la energie. În plus, companiile de transport au amenințat cu proteste la nivel național, dacă nu vor fi găsite soluții pentru reducerea prețului combustibililor. Potrivit unei surse din cadrul UE citate de Reuters, Sofia a cerut scutirea de la embargoul planificat de UE asupra petrolului rusesc, întrucât furnizorul său principal este Lukoil.

Sursa: Reuters

Sursa foto: Facebook Kiril Petkov

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday