Cele două țări s-au înțeles cu Germania, care deține președinția rotativă a Consiliului UE, iar astăzi a fost făcut anunțul oficial. Bugetul multianual are o valoare de circa 1.800 de miliarde de euro, din care fondul de relansare ajunge la 750 de miliarde de euro.

Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului European, Charles Michel, în urma reuniunii liderilor celor 27 de state, la summitul european de astăzi: ”Acum putem să ne apucăm de implementare și să relansăm economia.” 

 

Și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a scris pe Twitter: ”Europa merge înainte”.

 

Ungaria și Polonia au amenințat în ultimele săptămâni că vor bloca prin veto adoptarea bugetului UE pentru perioada 2021-2027 și, implicit, a fondului de redresare, după ce Parlamentul European a condiționat aprobarea planului de respectarea statului de drept în țările beneficiare. În final, cele două țări au ajuns la un acord cu Germania (care deține președinția rotativă) ca regulile de suspendare a plăților să fie clar precizate. Comisia va putea finanța individual și direct beneficiarii dintr-o țară, dacă acesteia i se suspendă dreptul de a primi bani.

Sursă alternativă: Euronews.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday