Peste 10 mii de profesori, studenți, elevi și părinți au manifestat seara trecută în capitala Ungariei. Înainte de a ocupa piața din fața clădirii parlamentului ungar, au blocat un pod din oraș, scrie Reuters. Sindicatele din învățământ au convocat o grevă națională pentru ziua de miercuri. În urma unei acțiuni similare din ianuarie, guvernul a restricționat dreptul la grevă pentru profesori.

Manifestația a avut loc de Ziua Mondială a Educației, iar mulțimea a cerut salarii mai mari pentru profesori, condiții mai bune de muncă și ca dascălii să nu mai fie sancționați pentru că participă la proteste. Agenția de presă notează că a fost cel mai mare protest de când Viktor Orban a obținut un nou mandat de prim-ministru, în luna aprilie.

Guvernul a replicat că va crește salariile în sistemul de învățământ odată ce Comisia Europeană va debloca PNRR-ul țării. Președintele Parlamentului a recunoscut că salariile profesorilor sunt în urmă față de cele medii din Ungaria, dar a spus că grevele nu sunt o soluție.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday