Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a anunțat că și-a dat acordul pentru declararea stării de alertă în Sectorul 1, ca urmare a situației sanitare generată de neridicarea gunoiului de către operatorul de salubritate, Romprest Service SA, aflat în conflict cu Primăria Sector 1.

”Am transmis către Comitetul Local pentru Situații de Urgență acordul pentru declararea stării de alertă”, a anunțat Alin Stoica. Prefectul a mai precizat că sunt analizate ”soluții alternative”, iar dacă nu există va fi declarată starea de alertă în Sectorul 1.

“Sunt multe deșeuri necontrolate pe străzi, generate de agenți economici și de oameni iresponsabili, iar prestatorul nu face față valului de deșeuri. Acumularea gunoaielor este continuă. Nu reziliem contractul cu Romprest. Serviciile merg bine. Pentru deșeurile suplimentare de pe străzi trebuie aduse capacități suplimentare, rapid”, a menționat Alin Stoica într-o declarație de presă, după anunțarea deciziei.

Comitetul Local pentru Situații de Urgență al Sectorului 1 a cerut, miercuri seară,  Prefecturii Capitalei să declare starea de alertă pe o perioadă de 30 de zile.

De asemenea, Consiliul Local al Sectorului 1 a fost convocat, pentru vineri, la ora 12.00, în vederea discutării rezilierii contractului cu Romprest. Primăria estimează că s-au acumulat aproximativ 2.691 tone de deșeuri neridicate.

Prefectul a explicat recent că în starea de alertă se pot lua măsuri punctuale, care să rezolve situația acumulării de deșeuri. “Dacă autoritatea locală nu are capacitatea și prestatorul de servicii nu-și îndeplinește atribuțiile, poate fi adusă altă entitate, poate altă firma de salubritate, care să rezolve problema, adică să ia deșeurile și să le transporte în locurile adecvate”, a explicat prefectul.

Primarul Sectorului 1 a mai solicitat Prefecturii Capitalei să declare starea de alertă în luna iunie, însă Prefectura a refuzat solicitarea pe baza raportului Gărzii de Mediu care a stabilit că nu există un pericol iminent pentru locuitorii Sectorului 1. 

Foto: Inquam / Octav Ganea

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday