Update: Șeful Poliției din București, Comisarul-șef Bogdan Berechet, a declarat că s-a dispus plasarea polțistului sub control judiciar timp de 60 de zile și, implicit, retragerea acestuia din funcție. Precizează că “polițiștii se află în misiune atâta timp cât se află în timpul programului. Agentul respectiv nu era într-o misiune urgentă, care să justifice folosirea semnalelor luminoase“.

Principalele declarații:

  • În urma probatoriului administrat, procurorul a dispus măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile. Conform statutului polițistului, am dispus retragerea din funcție a acestuia și punerea sa la dispoziție;
  • S-au transmis informații eronate cum că polițistul nu era în misiune. Polițiștii se află în misiune atâta timp cât se află în timpul programului. Polițistul nu era într-o misiune urgentă, care să justifice folosirea semnalelor luminoase;
  • Polițiștii vor continua ancheta și vor comunica toate datele. Nu s-a încercat nicio secundă mușamalizarea acestui incident;
  • Urmează sa între în vigoare o măsură potrivit căreia, la momentul în care sunt puse în funcțiune semnalele luminoase, să fie comunicat prin stația radar pentru a se cunoaște modalitatea în care se deplasează autospeciala de poliție;
  • Poliția va pune la dispoziție toate datele pentru clarificarea situației. Nu a fost justificată nicio secundă urgența sau faptul că polițistul avea viteza peste limita legală;
  • Toate imaginile au fost puse sub anchetă urmând ca procurorul să se pronunțe cu privire la atitudinea polițistului. Au fost aplicate mai multe sancțiuni. Permisul de conducere a fost obținut în România, polițistul a lucrat în Anglia înainte. Era un permis legal.

Știrea inițială: 

Principalele declarații ale purtătorului de cuvânt al Parchetului, Radu Călin:

  • Agentul de poliție nu a respectat limita maximă de viteză și nu a acordat prioritate de trecere victimei. Victima, minoră de 13 ani, era angajată în traversare pe trecerea de pietoni.
  • Procurorul de caz apreciază cu vedere la dispunerea unor măsuri preventive. S-a reținut că avea semnalele vizuale pornite, nu și cele acustice, și nu se afla în misiune.
  • Se administrează mijloacele de probă și se fac cercetări cu privire la aceste aspecte. S-a reținut, repet, că nu era în misiune și avea semnalele luminoase pornite.
  • S-a reținut că n-au fost respectate prevederile legale și s-a stabilit că nu a respectat regimul de viteză, s-a dispus o expertiză care va stabili ce viteză avea.

Purtătorul de cuvânt al Poliției a precizat ieri că polițistul se afla în misiune, cu semnalele luminoase pornite.

Reamintim, joi, două fetițe care traversau strada au fost lovite de o mașină de poliție, în Sectorul 1 din București. Una dintre fetițe a decedat, iar cea de a doua se află în spital, dar este în afara oricărui pericol.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday