Update 6: Manifestanții au ajuns în Piața Victoriei. Sunt circa 2 mii de persoane. La protest s-a alăturat și senatoarea Diana Șoșoacă. Ulterior, protestatarii au plecat spre Piața Universității.

Update 5: Ministrul de Interne, Lucian Bode, a făcut o scurtă declarație referitoare la incidentele de azi: ”A existat un moment în jurul orei 7:30 când personal cu drept de acces în Palatul Parlamentului, deputați, au introdus protestatari în curtea clădirii. Apoi au ales sa se deplaseze chemați de parlamentari AUR spre intrarea de la Senat, au forțat intrarea și câteva sute au întrat în curtea Palatului. Le-am transmis forțelor de ordine sa fie calmi, fermi, dar sa nu utilizeze sub nicio forma forta și violenta. Nu au folosit echipamentele din dotare. Protestul s-a finalizat fără violenta, în schimb unii protestatari s-au dedat la distrugeri. Sunt câteva mașini distruse, de asemenea avem înregistrări și am legitimat foarte multe persoane în legătură cu posibile fapte de tulburare a liniștii publice. Urmează ca în orele ce vin sa ii identificam, sa ii chemam la audieri și sa ii tragem la răspundere. Nicio mașina a corpului diplomatic nu a fost vandalizată”.

Update 4: Manifestația de la Palatul Parlamentul s-a încheiat, însă un grup format din câțiva zeci de protestatari au plecat spre Piața Victoriei, pentru a manifesta în fața Guvernului. Aceștia sunt însoțiți de efective de jandarmi. Circulația este restricționată în zona piețelor Victoriei și Romană, pe bulevardele Magheru și Lascăr Catargiu.

Update 3: În prima reacție a Guvernului față de proteste, premierul Ciucă i-a cerut ministrului de Interne “să protejeze integritatea instituțiilor statului și să descurajeze orice tip de violență”, la scurt timp după ce George Simion a anunțat că protestul AUR se va muta de la Parlament la sediul Guvernului.

Update 2: Mai mulți protestatari au escaladat gardurile din jurul clădirii, iar toate intrările sunt blocate, inclusiv pentru cei care vor să iasă din clădire. Senatorul PSD Titus Corlățean a declarat că ambasadorul Japoniei s-a aflat pentru scurt timp în imposibilitatea de a ieși din Parlament, din cauza manifestanților care au pătruns în curte. Unii protestatari au împiedicat mașinile parlamentarilor să intre în curtea Parlamentului. Au fost vandalizate mai multe mașini din curte, iar pe acestea au fost scrise mesaje cu vopsea, precum “Hoți”, “Jos” sau “Asasini”.

Update 1: “Prin echipele noastre de dialog, îndrumăm persoanele să părăsească zona exterioară a instituției. Până în prezent, efectivele jandarmeriei nu au folosit forța sau mijloacele din dotare. Facem apel către participanți să coopereze cu jandarmii, să respecte îndrumările acestora și să se îndrepte către ieșirea din curtea instituției, prin zona indicată de forțele de ordine”, transmite Jandarmeria.

Știrea inițială: 

Protestatarii sunt nemulțumiți că Parlamentul urmează să voteze în următoarele zile introducerea Certificatului verde Covid la locul de muncă. Protestul a fost promovat pe Facebook de AUR, iar manifestanții au pancarte cu mesaje împotriva vaccinării, restricțiilor și a certificatului Covid

Circulația rutieră în zonă este restricționată. Printre manifestanți s-a aflat pentru o perioadă de timp și copreşedintele AUR George Simion.

Foto: Inquam / Octav Ganea; George Călin

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday