Brazilia. Un studiu arată că Pădurea Amazoniană a pierdut anul trecut 18 copaci pe secundă, ceea ce înseamnă o suprafață defrișată cu 20% mai mare față de 2020.

Organizația de mediu Mapbiomas a publicat un raport prin care arată că rata defrișărilor din Amazonul Brazilian a crescut cu 20% în 2021. Printre autorii raportului se numără profesori universitari, dar și membri din numeroase ONG-uri și companii tehnologice. Aceștia au transmis că zona defrișată a atins 42 de mii de kilometri pătrați în doar trei ani, o suprafață la fel de mare ca statul Rio de Janeiro.

Potrivit Mapbiomas, doar anul trecut s-au pierdut peste 16.500 de kilometri pătrați de pădure. Spre comparație, pe parcursul anului 2020, suprafața pierdută din cauza defrișărilor a fost de 13.789 de kilometri pătrați.

Conform cifrelor studiului, defrișările au loc cu o rată de 189 de hectare pe oră. Numai în Amazon, au fost defrișate 111,6 hectare pe oră sau 1,9 hectare pe minut, ceea ce echivalează cu aproximativ 18 copaci pe secundă, a transmis organizația. Principala cauză a defrișărilor este extinderea terenurilor pentru agricultură, urmată de expansiuni urbane și construcția de centrale eoliene și solare. 

Grupul atrage atenția că peste două treimi din pădurile distruse sunt defrișate ilegal, pe fondul unor lacune legislative, dar și din lipsa de interes a autorităților. De altfel, administrația președintelui brazilian Jair Bolsonaro a fost acuzată în repetate rânduri că nu s-a preocupat de conservarea Amazonului, că a restrâns puterile autorităților de mediu și a susținut măsuri legislative pentru a slăbi protecția terenurilor, în scopul de a ajuta companiile din industria uleiului de palmier.

În aprilie 2021, vorbind la summitul despre climă desfășurat în SUA, Bolsonaro a insistat că s-a angajat să protejeze Amazonul și chiar a promis mai multe resurse pentru aplicarea legislației de mediu. Dar de la preluarea mandatului în 2019, administrația sa nu a făcut altceva decât să accelereze distrugerea pădurii tropicale, potrivit Human Rights Watch.

Sursă alternativă: DW

Folosim cookies