Conform datelor preliminare furnizate de Agenția de Cercetare Spațială din Brazilia, INPE, luna trecută, Pădurea Amazoniană a pierdut peste 430 de kilometri pătrați, o zonă de peste șapte ori mai mare decât orașul Manhattan. Este, în același timp, cea mai mare valoare înregistrată vreodată pentru luna ianuarie, în general.

Cercetătorii din domeniu au precizat că noile date nu sunt o supriză, dat fiind faptul că președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, a încurajat agricultura și activitățile miniere în pădurea tropicală, ca răspuns la problema sărăciei. 

Un specialist în problema mediului, profesor la Universitatea Federală Minas Gerais din Brazilia, explică faptul că defrișările se accentuează din ce în ce mai mult pe fondul construirii fermelor pe suprafețe de pământ obținute ilegal. Prețurile ridicate la carnea de vită, soia și alte mărfuri sporesc, de asemenea, cererea pentru obținerea terenurilor la un preț cât mai scăzut. 

Sub presiunea SUA și a Uniunii Europene, Brazilia s-a angajat anul trecut, în timpul summitului climatic COP26, să pună capăt defrișărilor ilegale până în 2028 și a stabilit anul 2030 ca termen limită pentru finalizarea tuturor acțiunilor de defrișare.

Volumul defrișărilor din cea mai mare pădure tropicală din lume continuă să crească. În perioada august 2020 – iulie 2021, aproximativ 13.235 de kilometri pătrați de junglă au dispărut, cea mai mare suprafață defrișată din 2006. În plus, volumul mare al defrișărilor în lunile din sezonul ploios este un fenomen neobișnuit, deoarece pădurea tropicală este mult mai greu de accesat de către tăietorii de lemne. Datele raportate la luna trecută au arătat că volumul de defrișări este la jumătate față de valorile înregistrare în sezonul verii. 

Aproximativ trei milioane de specii de plante și animale, alături de un milion de indigeni, sunt locuitorii Amazonului. Pădurea tropicală considerată esențială pentru încetinirea încălzirii globale. 

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday