Comisia parlamentară care a analizat raportul despre gestionarea pandemiei a hotărât schimbarea de încadrare a faptelor “din motive tehnice, nu politice. Nu există suficiente dovezi care să susțină acuzația de genocid, așa cum este ea definită de Curtea Penală Internațională. Acuzația de omucidere este și ea greu de justificat, întrucât prin acțiunile și inacțiunile lui Jair Bolsonaro, au existat mai multe victime, nu doar una”, a explicat senatorul din opoziție Humberto Costa pentru Reuters.

Nu putem risca ca raportul să fie respins de un judecător, deoarece caracterul infracțiunilor nu a fost precis definit, a mai adăugat Costa. 

În raportul de aproape 1.200 de pagini îi sunt aduse 13 capete de acuzare președintelui, inclusiv genocid împotriva comunităților indigene, pe care a lăsat-o vulnerabilă în fața pandemiei. Coordonatorii anchetei au recomandat punerea sub învinuire a șefului statului. Comisia parlamentară de anchetă va da un vot asupra raportului pe 26 octombrie. În cazul unui vot pozitiv, acuzațiile vor fi înaintate procurorului general al statului, care va decide dacă lansează sau nu o anchetă. Este puțin probabil ca Bolsonaro să fie judecat, întrucât procurorul general a fost numit chiar de către el, scrie Reuters.

Cu toate acestea, concluziile anchetei parlamentului evidențiază izolarea politică în care se află șeful statului cu un an înainte de următoarele alegeri prezidențiale. Popularitatea sa a fost afectată și de criza economică determinată de creșterea inflației, pe lângă gestionarea defectuoasă a pandemiei. Brazilia a înregistrat până în prezent peste 603 mii de decese provocate de coronavirus, fiind depășită doar de SUA, cu 749 de mii. Însă SUA au o populație cu circa 117 milioane de locuitori mai mare.

Surse alternative: DW, Reuters.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday