Prim-ministrul britanic va “intensifica descurajarea pentru a evita vărsarea de sânge” între cele două foste state sovietice și este hotărât să “accelereze eforturile diplomatice”, a declarat un purtător de cuvânt al premierului Johnson.

Acesta va reitera necesitatea ca Rusia să facă un pas înapoi și își va asuma angajamentul diplomatic atunci când va vorbi cu președintele Putin în această săptămână”, a adăugat reprezentantul biroului din Downing Street. Totodată, Boris Johnson intenționează să devină mai implicat în criza dintre Rusia și Ucraina vizitând regiunea “în zilele următoare”. 

Între timp, președintele american Joe Biden a declarat că va trimite în curând un număr mic de soldați în Europa de Est și țările NATO. Anterior, Pentagonul a plasat aproximativ 8.500 de militari în așteptare pentru o posibilă desfășurare de urgență în regiune. 

Vineri, trupele ucrainene s-au antrenat cu lansatoare antitanc livrate de Marea Britanie, ca parte a eforturilor Occidentului de a ajuta Ucraina să se apere în cazul unei posibile invazii ruse. Marea Britanie a anunțat la începutul acestei luni că va furniza Ucrainei sisteme ușoare de arme defensive antiblindate și personal pentru instruirea soldaților. 

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, nu a exclus un război deplin cu Rusia, dar a acuzat Washingtonul și mass-media că au alimentat panica care a afectat economia, deși “nu există tancuri pe străzi”.

Surse: Sky News, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday