„Bruxelles-ul a refuzat să negocieze serios și este momentul ca mediul nostru de afaceri să se pregătească, transportatorii să se pregătească, cetățenii să se pregătească, pentru un Brexit fără acord”, a declarat premierul britanic.

Ședințele din această săptămână între Uniunea Europeană și oficialii britanici s-au încheiat fără progrese majore, iar Johnson a declarat că Marea Britanie ar trebui să se pregătească un sistem comercial asemănător cu cel pe care îl are Australia cu Uniunea Europeană (majoritatea comerțului se desfășoară în conformitate cu reguli de bază ale Organizației Mondiale a Comerțului, nu pe baza unui acord).

Totuși, CNN notează că mai există câțiva pași de urmat pentru un acord. Johnson nu a anulat discuțiile programate pentru perioada următoare, iar oficialii europeni se vor afla la Londra chiar săptămâna viitoare.

Analiștii apreciază că Marea Britanie va pierde în 2021 peste 25 de miliarde de dolari dacă nu va ajunge la un acord cu UE. „Combinația dintre Covid-19 și ieșirea de pe piața unică a UE vor face extrem de incerte perspectivele Marii Britanii”, a declarat Laurence Boone, economist-șef la OECD.

Surse: CNN, Reuters