“Rata anuală a inflației este așteptată să urce mult mai pronunțat deasupra intervalului țintei în semestrul II 2021 decât se anticipase anterior, până la 5,6 % în decembrie 2021, față de 4,1 la sută în prognoza din luna mai”, se arată în minuta şedinţei de politică monetară a Consiliului de Administraţie al BNR.

BNR mai transmite că principalele ramuri responsabile de înrăutățirea semnificativă a perspectivei pe termen scurt a inflației “continuă să fie șocurile adverse pe partea ofertei”, venite din creșterea prețurilor la produsele energetice – gaze naturale, energie electrică și combustibili.

Conform observațiilor Băncii Naționale, principala contribuție la creșterea abruptă a dinamicii anuale a PIB-ului în trimestrul II 2021 va fi adusă cel mai probabil de consum: “Consumul privat se anticipează a fi determinantul principal al creșterii economice din 2021-2022, cu o dinamică mult mai înaltă în anul curent decât cea previzionată în luna mai”. 

BNR mai consideră că investițiile vor avea o dinamică mult superioară mediei din anii dinaintea pandemiei, în contextul creșterii ample a cheltuielilor publice.

În schimb, unii membri ai Consiliului susțin că pe anumite segmente ale pieței, au apărut disproporții între cererea și oferta de forță de muncă, precum și dificultăți ale unor firme în atragerea de personal calificat, de natură să genereze presiuni asupra salariilor, sau să crească apelul la lucrători din străinătate.

Sursa: BNR

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday