BNR a publicat vineri minuta ședinței în care a majorat dobânda de referință, pe 5 aprilie. În cadrul întâlnirii, membrii consiliului de administrație al Băncii Naționale au argumentat creșterea dobânzii ținând cont de mai mulți factori, inclusiv de creșterea accelerată a inflației, mult peste așteptările anterioare.

De altfel, reprezentanții BNR se așteptau la o inflație de două cifre abia în Trimestrul II, dar ea a urcat deja la 10,2% în martie. “Potrivit noilor analize, rata anuală a inflației va crește probabil ceva mai pronunțat în următoarele luni decât s-a anticipat în prognoza pe termen mediu din februarie, care indica majorarea ei la 11,2 la sută în luna iunie, urmată de o descreștere graduală, până la 9,6 la sută în decembrie 2022″, transmite BNR.

De asemenea, Banca remarcă o viitoare accelerare “semnificativ peste așteptări” a creșterilor generalizate de prețuri, sub impactul scumpirii materiilor prime, a energiei și a transportului.

Banca Națională vorbește despre o reaccelerare ușoară a creșterii economiei românești în Trimestrul I, urmată însă de o nouă încetinire în Trimestrul II, sub impactul războiului din Ucraina și al sancțiunilor asociate: “Evoluțiile implică continuarea scăderii în acest interval a dinamicii anuale a PIB la valori vizibil mai joase decât cele previzionate anterior.”

Referitor la salarii, BNR remarcă faptul că salariul mediu brut a consemnat doar un avans modest în debutul anului curent, deşi ceva mai pronunţat în sectorul privat, în timp ce deficitul de forţă de muncă raportat de companii şi-a accelerat creşterea în primul trimestru din 2022. “Presiuni de creștere a salariilor ar putea să se manifeste cel puțin în sectoare confruntate cu dificultăți în atragerea de personal calificat, mai ales pe fondul dinamicii înalte și în ascensiune a inflației”, mai spun membrii Consiliului. 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday