În contextul situației create de pandemia COVID-19, standardele de creditare pentru împrumuturile destinate populației s-au înăsprit, relevă un studiu BNR în rândul băncilor.

Instituțiile de credit au impus măsuri mai restrictive atât în cazul împrumuturilor imobiliare, cât și în cel al creditelor de consum. În ceea ce privește creditarea companiilor, 20% dintre băncile au înăsprit într-o oarecare măsură standardele de creditare.

Așteptările în următorul trimestru sunt de menținere relativ constantă a standardelor de creditare pentru împrumuturile destinate populației pentru achiziția de locuințe și terenuri, în timp ce în cazul creditelor de consum aproximativ jumătate dintre bănci estimează menținerea neschimbată a acestora, 21% se așteaptă la creșterea într-o oarecare măsură a restrictivității, iar 17% mizează pe relaxarea standardelor de creditare în următorul trimestru. În cazul companiilor, pentru următorul trimestru, un sfert dintre instituții de credit prognozează înăsprirea standardelor de creditare

Totodată, băncile au raportat o creștere a numărului solicitărilor de credit respinse, atât pentru populație cât și pentru firme.

„Evoluția ponderii solicitărilor de credit respinse raportată de către instituțiile de credit este una ascendentă în cazul ambelor categorii de împrumuturi ce se adresează populației (10,1% procent net în cazul creditelor imobiliare și 49,3% în cel al creditelor de consum). În al doilea trimestru, băncile au raportat într-o proporție moderată (procent de 15%) o creștere a solicitărilor de credit din partea companiilor respinse” se arată în comunicatul BNR.

Sondajul mai arată că băncile se așteaptă la scăderea cererii pentru împrumuturile destinate achiziției de locuințe sau terenuri. În ceea ce privește creditele de consum, părerile băncilor sunt împărțite (jumătate estimează o scădere, în timp ce restul estimează creșterea cererii).

BLS August 2020 RO

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday