Banca Națională a României a decis astăzi să majoreze pentru a patra oară în acest an dobânda de referință, de această dată cu 0,75 de puncte procentuale. Astfel, indicatorul va fi de 3,75% pe an, față de 1,75% cât era la începutul lui 2022. Din februarie 2008, Consiliul de Administrație al Băncii Naționale nu a mai crescut dobânda cu mai mult de 0,5% într-o singură ședință.

BNR estimează că inflația va coborî la valori de “o cifră” abia în a doua jumătate din 2023.

Deciziile Consiliului de Administrație al Băncii Naționale a României:

  • majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3,75% pe an, de la 3% pe an, începând cu data de 11 mai 2022;
  • majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 4,75% pe an, de la 4% pe an și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 2,75%, de la 2% pe an, începând cu data de 11 mai 2022.

Amintim că ultima majorare din 2022 a avut loc în luna aprilie, când indicele a crescut cu 0,5 puncte procentuale, până la 3%  pe an. Indicatorul a început anul la 1,75%, a fost apoi majorat la 2% în ianuarie, la 2,5% în februarie și la 3% în aprilie. În paralel, ROBOR la trei luni continuă să crească. Astăzi a urcat la 5,21%, la cel mai mare nivel din ultimii nouă ani.

În comunicatul de presă, reprezentanții Băncii precizează: ”Războiul din Ucraina și sancțiunile impuse Rusiei amplifică însă considerabil și incertitudinile și riscurile la adresa perspectivei activității economice, implicit a evoluției pe termen mediu a inflației, prin efectele potențial exercitate, pe multiple căi, asupra puterii de cumpărare și încrederii consumatorilor, precum și asupra activității, profiturilor și planurilor de investiții ale firmelor, dar și prin afectarea economiei europene/globale și a percepției de risc asupra economiilor din regiune, cu impact nefavorabil asupra costurilor de finanțare.

Astfel, rata anuala a inflației este așteptată să-și accentueze ascensiunea în trimestrul II 2022 și să descrească doar gradual în următoarele patru trimestre, dar mai alert ulterior (…) Dinamica inflației va urca probabil considerabil peste nivelurile previzionate anterior și va coborî la niveluri de o cifră doar în semestrul II 2023, rămânând deasupra intervalului țintei la finele orizontului prognozei”.

Comunicatul integral al BNR

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday