Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale, a susținut astăzi o conferință de presă în care a prezentat raportul trimestrial asupra inflației. În documentul dat publicității, BNR preconizează că rata inflației va fi de 16,3% la finalul anului. În raportul pe trimestrul anterior, Banca anticipa o inflație de 13,6% în decembrie 2022.

Pentru anul 2023, este preconizată o inflație de 11,2%, față de 7,5% în estimarea anterioară. Abia pentru 2024, BNR evaluează că inflația va fi de o singură cifră, respectiv de 4,2% în septembrie 2024.

”Proiecțiile macroeconomice continuă să fie grevate de incertitudini extrem de ample, fiind strict condiționate de ipotezele cu privire la implicațiile războiului din Ucraina, în primul rând cele în plan economic”, explică BNR în raportul trimestrial. În document, se mai precizează: ”Scenariul de bază are în vedere menținerea sancțiunilor economice impuse Rusiei pe tot intervalul proiecției. De asemenea, se presupune că nu vor fi aplicate raționalizări pe scară largă ale consumului de energie în țările europene, de natură să perturbe semnificativ activitatea economică. (…) Scenariul de bază a inclus măsurile de plafonare a prețurilor în vigoare la momentul aprobării Raportului asupra inflației (8 noiembrie 2022), care expiră la 31 august 2023. Ca urmare, ulterior înscrierii pe o traiectorie descrescătoare de la începutul anului viitor, rata anuală a inflației IPC va cunoaște noi creșteri temporare de nivel în trimestrul III 2023, implicit și valori relativ mai ridicate la sfârșitul anului 2023”.

Amintim că săptămâna trecută, Banca Centrală a majorat pentru a opta oară dobânda de referință, până la 6,75%, în încercarea de a stăpâni inflația ajunsă la 15,3% în octombrie. Separat, indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile pentru cele mai multe credite acordate în lei, a coborât astăzi la 8%, cea mai mică valoare din 10 octombrie și până în prezent.

Raportul integral publicat de BNR

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday