Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României, întrunit în ședința de astăzi, 15 ianuarie 2021, a hotărât următoarele:

  • reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,25 la sută pe an, de la 1,50 la sută pe an, începând cu data de 18 ianuarie 2021;
  • reducerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 0,75 la sută pe an, de la 1,00 la sută pe an, și a ratei dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) la 1,75 la sută pe an de la 2,00 la sută pe an;
  • păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

La începutul anului trecut, dobânda de referință era 2,25%, însă pe parcursul anului trecut BNR a decis trei reduceri ale acesteia, astfel că la sfârșitul lui 2020 era 1,5%. Prin decizia de astăzi, Banca Națională pompează lichidate în piață, lucru care ar putea duce la scăderea ROBOR.

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, era cotat vineri, 15 ianuarie 2020, la 1,78%, după ce a scăzut în ultimele două săptămâni.

Sursa: BNR.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday