Banca Națională a României a revizuit în creștere 0,7 puncte procentuale prognoza de inflației pentru sfârșitul anului 2021. Dacă în raportul din luna martie, BNR estima o rată a inflației de 3,4%, în raportul publicat astăzi rata anuală a inflației este estimată la 4,1%. Pentru sfârșitul anului 2022, banca centrală prognozează o inflație de 3%, în creștere cu 0,2 puncte procentuale față de ultimul raport.

În aprilie, inflația anuală a fost de 3,24%, în ușoară creștere față de luna martie. BNR precizează că ”rata anuală a inflației s-a majorat considerabil în trimestrul I 2021 – cu 0,99 puncte procentuale, până la 3,05%. Saltul de dinamică a fost imprimat de componenta energetică a coșului de consum, în contextul liberalizării pieței de electricitate pentru consumatorii casnici începând cu 1 ianuarie, respectiv al accentuării pantei ascendente a cotațiilor țițeiului”.

”Rata anuală a inflației se va înscrie pe o traiectorie pronunțat ascendentă în lunile următoare, atingând 4,1% în luna decembrie. La această evoluție a inflației este de așteptat să contribuie și majorările prețurilor la gazele naturale preconizate pentru luna iulie 2021, precum și dinamica prețurilor volatile ale alimentelor.

Un factor de risc a cărui importanță s-a amplificat în perioada recentă se referă la dinamica viitoare a prețurilor la gazele naturale și la energia electrică. Piața gazelor naturale a fost afectată de temperaturile reduse înregistrate în această iarnă la nivel global. (…) În pofida liberalizării pieței energiei electrice de la 1 ianuarie 2021 și a anticipării unei intensificări a concurenței ce ar fi avut drept consecință presiuni de diminuare a prețurilor, ofertele pe piața liberă au manifestat o rigiditate sporită. Date fiind evoluțiile istorice observate, nu este exclus ca în perspectivă portofoliile de oferte privind furnizarea energiei electrice să se alinieze prețurilor practicate de cei mai mari operatori de energie electrică, cu impact potențial asupra dinamicii agregate a prețurilor din economie”, se arată în raportul BNR dat publicității astăzi.

RaI Mai 2021

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday