Banca Națională a României a revizuit în creștere cu 0,9 puncte procentuale prognoza de inflației pentru sfârșitul anului 2021. Dacă în raportul din luna noiembrie a anului trecut, BNR estima o rată a inflației de 2,5%, în raportul publicat astăzi rata anuală a inflației este estimată la 3,4%. Pentru sfârșitul anului 2020, banca centrală prognozează o inflație de 2,8%.

”După o amplă creștere înregistrată în luna ianuarie a anului curent, pe fondul majorării tarifelor la energia electrică și a prețurilor combustibililor, rata anuală a inflației IPC este anticipată a-și menține tendința ascendentă până la finalul anului, când va atinge nivelul de 3,4%. Această evoluție este asociată exclusiv dinamicii componentelor exogene ale coșului de consum. Odată cu disiparea influențelor temporare nefavorabile ale acestora la începutul anului viitor, rata anuală a inflației IPC este prevăzută să încetinească, urmând să atingă nivelul de 2,8% la sfârșitul anului 2022” se arată în comunicatul BNR.

”Comparativ cu Raportul din noiembrie, rata anuală a inflației IPC a fost revizuită în sens ascendent cu 0,9 puncte procentuale pentru sfârșitul anului 2021, pe seama tuturor componentelor coșului de consum, mai puțin prețurile volatile ale alimentelor.
Pe parcursul anului viitor, revizuirea în sus provine dintr-o contribuție mai ridicată din partea indicelui CORE2 ajustat, doar parțial contrabalansată de aportul mai redus al prețurilor combustibililor”, mai precizează BNR.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday