Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a votat, în ședința de astăzi, noile reguli privind restricţionarea creditării populaţiei prin limitarea gradului de îndatorare. Este pentru prima oară după aderarea României la Uniunea Europeană, în 2007, când BNR ia o astfel de decizie. Măsura va afecta atât creditele ipotecare, cât și pe cele de consum, și va limita posibilitatea populației de a contracta credite.

Conform noilor prevederi, gradul maxim de îndatorare va fi de 40% pentru creditele în lei și 20% pentru cele în euro, indiferent de destinația creditului, consum sau ipotecar. „Gradul total de îndatorare se determină ca pondere a obligaţiilor totale lunare de plată raportate la venitul net lunar. Rata maximă de îndatorare este majorată cu 5 puncte procentuale pentru creditele aferente achiziționării primei locuințe ce urmează a fi ocupată de debitor. Regulamentul se aplică atât instituţiilor bancare, cât şi IFN.”, arată BNR, într-un comunicat de presă.

Potrivit BNR, principalele obiectivele urmărite la modificarea Regulamentului sunt simplificarea accesului la credite al persoanelor fizice și consolidarea creșterii sustenabile a activității de creditare, întrucât conform noii metodologii de calcul, nivelul creditului și al ratelor aferente va putea fi stabilit ușor de orice solicitant și protejarea populației cu venituri medii și cu venituri sub valorile medii în sensul îmbunătățirii capacității de plată, pentru creditare sănătoasă.

BNR arată că „toate solicitările de credit formulate înainte de 1 ianuarie 2019, inclusiv cele aferente unor programe guvernamentale adresate clienților persoane fizice, precum programul Prima Casă, se soluționează pe baza reglementării de la momentul depunerii cererii la bancă, chiar dacă acordarea creditului are loc după 1 ianuarie 2019.”

 

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday