UPDATE. Institutul rus de Statistică anunță o scădere economică de 4% în al doilea trimestru al anului, mai mică decât previziunile celor 12 analiști consultați de Bloomberg. Datele sunt preliminare și ar putea fi revizuite, scrie Reuters.

Știrea inițială: Bloomberg a realizat un sondaj cu 12 analiști financiari care estimează că PIB-ul Rusiei se va contracta cu 4,7% în aprilie – iunie, comparativ cu același interval din 2021. Banca Rusiei a preconizat o scădere de 4,3%, dar institutul rus de statistică încă nu a transmis datele oficiale.

După scenariul experților, economia ar reveni la nivelul din 2018, cu un PIB de 1.660 de miliarde de dolari, față de 1.780 de miliarde cât a fost la final de 2021, după calculele Băncii Mondiale.

Potrivit datelor oficiale, PIB-ul Rusiei a crescut cu 3,5% în trimestrul ianuarie – martie 2022, asta înainte ca statului să-i fie impuse sancțiuni severe pentru invadarea Ucrainei, pe 24 februarie. În ciuda acestor restricții, economia pare că a rezistat destul de bine, conform unui raport al Universității Yale dat publicității luna trecută, cu rezerva că probabil Kremlinul a manipulat anumite informații.

Autoritățile de la Moscova au încercat atenuarea impactului sancțiunilor, prin programe de susținere a monedei naționale – rubla – și de păstrare a locurilor de muncă, conform analiștilor consultați de Business Insider: ”Ne așteptăm ca această contracție să încetinească în trimestrul al patrulea, cu o politică monetară mai relaxată care să susțină cererea”, spune acum Alexander Isakov, economist pentru Rusia din echipa Bloomberg.

Agenția Internațională de Energie (AIE) a transmis că PIB-ul Rusiei este susținut de exporturile de energie, întrucât, chiar dacă UE, SUA sau UK refuză să mai cumpere din Rusia, Kremlinul a găsit piețe alternative precum China sau India, însă la un preț mai mic. De altfel, AIE a precizat că rușii au produs mai mult petrol luna trecută decât în mai sau iunie.

Surse alternative: Bloomberg, Business Insider

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday