Experții din domeniul sanitar au sperat că acest prag psihologic va putea fi evitat prin apariția vaccinurilor anti-Covid, dar cele mai recente date îi contrazic. SUA au raportat 673.768 decese de la începutul pandemiei și până acum, potrivit datelor Universității Johns Hopkins, cu o medie de 1.970 pe zi în ultima săptămână. Datele estimative pentru Gripa Spaniolă din 1918-1919, deși controversate și probabil imprecise, arată că 675 de mii de persoane au murit în Statele Unite, prag ce ar putea fi depășit de coronavirus în următoarele două zile. Acum un secol oamenii știau foarte puține despre noțiunea de virus, deși conceptul fusese formulat (de Louis Pasteur) în secolul XIX, primul virus a fost izolat abia în anii 1930.

Bilanțul deceselor provocate de coronavirus crește constant, în ciuda disponibilității la scară largă a vaccinurilor, care au fost dezvoltate într-un timp record. Dar aproximativ 70 de milioane de americani eligibili au refuzat serurile anti-Covid, influențați de politicieni, de teoriile conspirației și de mass-media conservatoare. Majoritatea deceselor se înregistrează în rândul populației nevaccinate și situația este și mai îngrijorătoare prin prisma răspândirii alerte a variantei Delta, care a împins pandemia într-o nouă fază.

A avea atât de mulți oameni care au murit în timpul medicinii moderne este îngrijorător”, a afirmat Eric Topol, directorul Scripps Translational Research Institute, care a ținut să precizeze că în 1918 nu existau ventilatoare pulmonare și nici vaccinuri și a avertizat că situația deceselor de acum este mult peste nivelul așteptărilor, având în vedere progresele medicinii.

Potrivit Bloomberg, comparațiile cu pandemia din 1918 sunt imperfecte, în condițiile în care populația de azi a SUA este de trei ori mai mare decât acum un secol, ceea ce înseamnă că rata de deces implicită a coronavirusului este cu aproximativ o treime mai mică. De asemenea, Gripa Spaniolă a ucis mulți tineri, în timp ce Covid a făcut până acum cele mai multe victime în rândul persoanelor de peste 65 de ani.

Pe de altă parte, în trecut, mortalitatea în timpul unor evenimente extreme precum pandemiile, se calcula comparând numărul total al deceselor cu cel din perioada anterioară, definită ca normală. O comparație de acest fel pentru SUA, acum, ar arăta un număr de 830.443 de decese în timpul pandemiei Covid, cu 30% peste cifrele oficiale.

Sursă: Bloomberg.

Foto:  Dreamstime.com/ Satori13 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday