Marea Britanie are unul dintre cele mai de succes programe de imunizare din lume. Potrivit Bloomberg, până sâmbătă au fost administrate 15,1 milioane doze (22% din populație a primit o singură doză și mai puțin de 1% a primit și rapelul). În continuare, guvernul și-a propus să vaccineze toate persoanele cu vârsta peste 50 de ani, până la sfârșitul lunii aprilie.

Ținta stabilită la începutul anului de Guvernul Johnson a fost de a imuniza toți bătrânii de peste 70 de ani, persoanele care locuiesc sau lucrează în case de îngrijire, lucrătorii din sistemul sanitar și pe cei vulnerabili la Covid-19. Se estimează că aceste grupuri reprezintă aproximativ 88% din totalul deceselor provocate de coronavirus din Marea Britanie. Oamenii de știință se așteaptă ca numărul raportărilor zilnice să încetinească și să limiteze numărul morților, care este cel mai mare din Europa și al cincilea din lume.

Pentru Johnson, al cărui guvern a fost criticat pentru gestionarea pandemiei care a curmat peste 117 mii de vieți, îndeplinirea țelului este un impuls politic important. Dar atingerea obiectivului de vaccinare deschide noi riscuri pentru guvern, care se confruntă cu cea mai gravă criză economică din ultimii 300 de ani. 

Boris Johnson s-a arătat optimist, dar a explicat că trebuie să păstreze un ritm prudent de relaxare a restricțiilor, care se vor face treptat, în săptămâna viitoare. Există temeri legate și de noile mutații ale coronavirusului și despre eficacitatea vaccinurilor. Autoritățile au anunțat măsuri suplimentare la frontieră și pedepse aspre pentru încălcarea regulilor (închisoare de până la 10 ani pentru cei care încalcă măsurile de carantină).

Sursa: Bloomberg.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday